РОЛЬ КОНЦЕПЦІЇ “ЧЕХОСЛОВАКІЗМУ” У ФОРМУВАННІ ЧЕХОСЛОВАЦЬКОЇ НАЦІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена проблемі взаємовідносин між двома провідними націями Чехословацької республіки – чехами та словаками у ХІХ – на початку ХХ ст. Метою статті є визначення ролі концепції ―чехословакізму‖ у формуванні єдиного чехословацького народу. У статті показано час формування концепції та її філософське обґрунтування; розкрито передумови виникнення концепції ―чехословакізму‖ та місце у цьому процесі словацької інтелігенції старшого і молодшого поколінь; проаналізовано причини протиріч у відносинах чехів і словаків; показано недоліки концепції щодо створення єдиної чехословацької нації.