ДОПОМОГА НАСЕЛЕННЯ ВОЇНАМ, ЧЛЕНАМ ЇХ СІМЕЙ ТА ПОСТРАЖДАЛИМ ОСОБАМ НА ЗАПОРІЖЖІ У 1914-1916 ТА 2014-2016 рр.: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена порівняльному аналізу ролі благодійності населення півдня України в допомозі воїнам, членам їх сімей та постраждалим особам в ретроспективі ста років (1914-1916 рр. та 2014- 2016 рр). Для здійснення аналізу використано краєзнавчий матеріал Запорізького регіону. Обґрунтовано висновок про те, що в обох випадках держава виявилася неспроможною виконати свою функцію щодо забезпечення життєдіяльності населення в умовах війни. Вирішення цього питання взяла на себе громадськість. Виявлено такі схожі риси феномену благодійності населення, як її масовий характер, основні напрями та обсяги. Відзначено, що відсутність логістики надання лікарської допомоги постраждалим воїнам в обох випадках, призвела до того, що це завдання взяла на себе громадськість. Показано відмінність ситуацій, яка полягала у тому, хто саме був ініціатором організації благодійної допомоги населення, а також щодо форми її здійснення.