ОПИСОВО-СТАТИСТИЧНІ ДЖЕРЕЛА ДО ВИВЧЕННЯ ШЛЯХЕТСЬКИХ МАЄТНОСТЕЙ В РУСЬКОМУ ВОЄВОДСТВІ У XVI-XVIII ст. (НА ПРИКЛАДІ КОМАРНІВСЬКОГО КОМПЛЕКСУ У ЛЬВІВСЬКІЙ ЗЕМЛІ): РЕЄСТРИ ПОБОРОВОГО, ПОГОЛОВНОГО, ПОДИМНОГО І ЧОПОВОГО ПОДАТКУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті перелічено та охарактеризовано різновиди описово-статистичних джерел, що розкривають особливості етнодемографічного і територіального розвитку, а також специфіку власницьких взаємин у шляхетських маєтностях Речі Посполитої. Для унаочнення обрано Комарнівську маєтність у Львівській землі Руського воєводства, що сформувалася в другій чверті XV ст. Особливості розвитку цього територіального утворення та окремих поселень у його складі акумулює низка джерел державного та внутрішньогосподарського походження. У запропонованій розвідці розкрито специфіку висвітлення інформації в документах першої групи, а саме у реєстрах поборового, поголовного, подимного і чопового податку. Виявлено, що названі джерела дозволяють прослідкувати динаміку територіального зростання, зафіксувати факт появи нових поселень та зміни власницької приналежності маєтності і окремих населених пунктів у її складі. Здійснені демографічні підрахунки, натомість, є доволі умовними з огляду на опосередкованість вміщених у джерелах даних, а репрезентативність самих документів для періоду після другої половини XVII ст. є доволі непевною.