ОСОБЛИВОСТІ КАНОНІЧНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ВІЗАНТІЙСЬКО-СЛОВ’ЯНСЬКОГО ОБРЯДУ В СХІДНИХ ВОЄВОДСТВАХ ПОЛЬЩІ (1923–1937 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті досліджено особливості канонічно-правого статусу Католицької Церкви візантійськослов‘янського обряду в східних воєводствах Польщі (1923 – 1937 рр.). Зокрема досліджено зміст та проаналізовано основні правові документи та інструкції Ватикану, що визначали канонічно-правовий статусу нової церкви, засади поширення ―нової унії‖, а також характер проведення богослужінь за східним обрядом. Додатково визначено вплив православного та католицького обрядів на формування візантійсько-слов‘янського обряду та описано суперечності, які виникали при поєднанні двох обрядів у практичному житті парафії.