ВНЕСОК ОДЕСЬКИХ АСТРОНОМІВ У РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОГРАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ МІЖНАРОДНОГО ГЕОФІЗИЧНОГО РОКУ (1957-1958) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті на основі архівних документів проаналізовано участь Астрономічної обсерваторії Одеського університету у колективних міжнародних дослідженнях за програмою Міжнародного геофізичного року. Визначено проблематику досліджень одеських астрономів – ―Вивчення метеорів‖ і ―Дослідження штучних супутників Землі‖. Окремо розглянуто функції обсерваторії як Головної установи з проблеми ―Вивчення метеорів‖ (розділ ―Іоносфера‖). Відзначено зміцнення наукового авторитету Астрономічної обсерваторії Одеського університету на міжнародному рівні внаслідок участі в Програмі Міжнародного геофізичного року й виконання функцій Головної установи з проблеми ―Вивчення метеорів‖.