НЕЗВИЧНА ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА КУБАНСЬКИХ КОЗАКІВ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ ст. (НА ПРИКЛАДІ КОЗАКА ЗАХАРА ЛОГВИНОВИЧА НІЖИНЦЯ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті розкрито особливості військової служби кубанських козаків у кінці ХІХ – на початку ХХ ст., які мали проблеми зі здоров‟ям. Доведено, що рішення про відстрочки та пільги по службі приймали установи військової медицини. Важливу роль відігравали й місцеві органи самоврядування козаків. Під час Першої світової війни козаків-резервістів залучали на допоміжну військову службу. З. Ніжинець в 1916-1917 рр. успішно служив при офіцерській козацькій школі. Під час війни навіть хворих козаків залучали до несення допоміжної військової служби за часів війни.