СТАВЛЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКИХ СУСПІЛЬНИКІВ ДО ЕМІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У ГАЛИЧИНІ НАПРИКІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У програмах та діяльності українських політичних партій Галичини кінця ХІХ – початку ХХ ст. вагомого значення набуло питання еміграції. Еміграційна проблематика перебувала у центрі уваги суспільно-християнської течії. У парламентській діяльності та на шпальтах часопису “Руслан” християнські суспільники намагалися з‟ясувати причини еміграції галицьких селян, проаналізувати умови перебування українців у США, Канаді, Південній Америці та Європі. Особливу увагу вони звертали релігійне життя українців у діаспорі, зазначаючи на важливій ролі Церкви та священиків у збереженні емігрантами національної само ідентичності.