ЛІКУВАЛЬНІ ЗАМОВЛЯННЯ В ЕТНОМЕДИЦИНІ НАСЕЛЕННЯ СЛОБІДСЬКОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Досліджується один із найбільш поширених магічних методів лікування населення Слобідської України ХІХ – початку ХХ ст. – замовляння, які були активним складником народної традиції населення. У статті ми констатуємо, що більшість замовлянь як елемент архаїчної духовної культури посідають окреме місце серед фольклорних жанрів. Вони досить різноманітні за формою. Ми зазначаємо, що у багатьох текстах замовлянь Слобідської України ХІХ – початку ХХ ст. виразно виступають елементи давніх язичницьких вірувань. За своїми функціями замовляння можуть розглядатися саме як язичницькі молитви. Значна кількість текстів замовлянь відображають народні уявлення про хвороби та методи їх лікування.