ОДЕСЬКІ МАЯКИ: ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті автор дає коротку характеристику м. Одеси, як одного із найбільших портових міст України. Зупиняється на появі перших маяків на береговій території Одеси. Визначаються їх основні меценати та інженери. Крім того, особлива увага відводиться характеристиці сучасних берегових навігаційних знаків – маяків. Так, розглядається процес їх створення та подальша історія існування, окреслюються основні риси конструктивної та технічної модернізації, експлуатації в сучасному світі та перспективи їх функціонування.