КАТЕРИНОСЛАВСЬКА ЄПАРХІЯ РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ В 1917–1919 рр.: ПРОБЛЕМИ СОБОРНОПРАВНОСТІ ТА УКРАЇНІЗАЦІЇ ЦЕРКОВНОГО ЖИТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті розглядаються питання відновлення соборноправності та українізації церковного життя в Катеринославській єпархії Російської православної церкви в 1917–1919 рр. Підкреслюється, що подібні тенденції були можливі завдяки впровадженню ліберальної політики Тимчасового уряду Росії. Наголошується, що питання соборноправності було одним із ключових на весняних зібраннях кліру та мирян у 1917 р. Аналізується зʼізд духовенства та мирян Катеринославщини 21–22 березня 1917 р., на якому було ухвалено про перехід до управління церквою на основах виборності та широкого залучення мирян. Аналізуються спроби українізації церковного життя Катеринославської єпархії. Зазначається, що такий курс, здебільшого, не мав спротиву серед місцевого духовенства. Підкреслюється, що внаслідок політичної нестабільності українських національних урядів українізація не була доведена до логічного завершення.