“МІГ БИ ПРАЦЮВАТИ СТО ЛІТ, КОЛИ Б НЕ ЗАВАЖАЛИ…”: О. ДОВЖЕНКО І РАДЯНСЬКИЙ КІНЕМАТОГРАФ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті досліджується стан радянського кінематографу, умови режисерської праці на матеріалах листування, лекцій, виступів українського режисера радянського періоду Олександра Петровича Довженка. Показано вплив радянської системи на процес створення фільмів на основі творчої біографії О.П. Довженка, яка є прикладом взаємовідносин митця і тоталітарної держави.