ГРОМАДСЬКО-РЕЛІГІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОЛЕКСАНДРА ВОРОНИНА (1926–2013 РР.) ЯК ПРЕДМЕТ ІСТОРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті обґрунтовується доцільність і можливість вивчення та популяризації знань про діяльність одного з яскравих представників української патріотичної інтелігенції – Олександра Воронина (1926– 2013 рр.). Ця діяльність відзначалася хронологічною тривалістю, відбувалася у кілька етапів, що були територіально та ідейно пов‟язані з Україною та її діаспорою в Європі й США. Зроблено висновок, що О. Воронин поєднав у собі риси відданого патріота Батьківщини, церковного діяча, письменника, науковця – популяризатора історичних знань і моральних християнських чеснот. Його цілеспрямована жертовна праця акумулювала багатий життєвий досвід, глибокі традиції національного виховання, християнські чесноти, високу освіту й була спрямована на національне відродження України, визволення її народу від імперського поневолення, що проявлялося у формі радянської політичної системи.