СЕРГІЙ ПИЛИПЕНКО: ПРИКЛАД ЛИЦАРЯ ДУХУ ДОБИ РОЗСТРІЛЯНОГО ВІДРОДЖЕННЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Сергій Пилипенко, якому цього року виповнилося 125 років від дня народження, є однією з головних фігур української літератури доби Розстріляного відродження. Його активна життєва позиція, прагнення досягти високого рівня української культури, організаторські здібності та редакторська діяльність стали предметом дослідження даної статті. Найвизначніша подія життя С. Пилипенка – участь у літературній дискусії 1925-1928 рр. в якості головного опонента М. Хвильового. Українофільські настрої письменника, участь у багатьох наукових проектах в якості редактора призвели до його арешту та несправедливого вироку – розстрілу.