БОРОТЬБА РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ З ІДЕОЛОГІЄЮ “УКРАЇНСЬКОГО БУРЖУАЗНОГО НАЦІОНАЛІЗМУ” В ІСТОРИЧНІЙ НАУЦІ УРСР ПРОТЯГОМ 70-х рр. ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті досліджується боротьба радянської влади з ідеологією “українського буржуазного націоналізму” в історичній науці УРСР протягом 70-х рр. ХХ ст., аналізується поглиблення залежності дослідницької діяльності істориків від політичного курсу ЦК КПУ, висвітлюється розвиток історичного процесу у чітко встановлених партією ідеологічних рамках та здійснюється показ усунення “неблагонадійних” виконавців рішень тодішньої влади. Тоталітарна держава розглядала історію як знаряддя для обслуговування поточних політичних потреб правлячої партійної верхівки. Боротьба проти проявів українського націоналізму та “буржуазно налаштованих” істориків була однією з провідних ланок і характерних рис діяльності центральних партійних органів. Авторів, які в своїх працях не розглядали історію України в тісному зв‟язку з історією російського народу і йшли шляхом української державницької ідеї, звинувачували в антирадянській діяльності. Національно орієнтовані українські історики зазнавали переслідувань та утисків.