ТЕМАТИЧНІ СЕЛА, ЯК МІСЦЯ ПАМ’ЯТІ ТА ЧИННИКИ ПОЛІТИКИ ПАМ’ЯТІ: ЕВОЛЮЦІЯ ЗАРУБІЖНОГО І ВІТЧИЗНЯНОГО ІСТОРИЧНОГО ДОСВІДУ (1990-2000-і роки) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті показано історичний поступ такого явища як “тематичне село”. Розкрито практичний досвід функціонування тематичних поселень Польщі, Австрії, Латвії, Литви. Виявлено їх позитивний динамічний ефект: збільшення обсягів зайнятості та рівня доходів, активізація соціальної активності жителів сільських територій, зростання ролі туристичних об‟єктів, відродження народних традицій. Схарактеризовано спільні україно-польські проекти щодо впровадження тематичних сіл на Україні, зокрема, на Черкащині. Відзначено, що відповідний досвід європейських країн, а також український досвід, на шляху розвитку тематичних сіл виступає генератором популяризації самобутності місцевого населення – актуалізує історичну пам‟ять народу: досвід про минуле, як основу самоідентифікації.